Dzięki procesowi fermentacji, kefir wodny jest bogaty w pożyteczne bakterie. W tym takie, które wspierają pracę jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Kefir wodny jest również niskokaloryczny i stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które chcą unikać produktów mlecznych, słodkich i sztucznie kolorowych napojów gazowanych oraz napojów alkoholowych. Docenisz go także kiedy lubisz niecodzienne i wytrawne smaki. Co najlepsze, kefir wodny można łatwo przygotować w domu, korzystając z kilku prostych składników. Poniżej znajdziesz szczegółową instrukcję, jak przygotować kefir wodny.
Jak się robi kefir wodny?
Zacznijmy od początku. Co przyda Ci się do przygotowania własnego kefiru wodnego? Przygotuj:
- sitko
- duży szklany słoik z nakrętką*
- szklanka butelka z zamknięciem
- SCOBY (tutaj kupisz zdrowe i dobrze rozmnażające się ziarna: SCOBY.DO)
- słoiczek na SCOBY
- szklane naczynie
- gaza lub *nakrętka na słoik z małą dziurką
- dodatkowo: zioła, suszone owoce, jadalne kwiaty
Przygotowanie kefiru wodnego krok po kroku
- Porcję SCOBY przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
- Przygotuj wodę z wybranym cukrem. Ważne, aby był to cukier nierafinowany, np. trzcinowy lub kokosowy. Na każde 100ml wody użyj 5-10g wybranego cukru;
Osobiście polecamy użyć 5g cukru na każde 100ml wody. Po kilku dniach prawie cały cukier zostanie wykorzystany przez mikroorganizmy, dzięki czemu przygotowany kefir wodny będzie posiadał niską zawartość cukru.

- Przepłukane SCOBY przełóż do dużego słoika i zalej wodą z cukrem. Dobre proporcje SCOBY do wody z cukrem to od 1:20 do 1:10. Na 50g SCOBY użyj więc od 500 do 1000ml wody z cukrem.
- Słoik przykryj gazą lub nakrętką z małą dziurką. Dzięki temu nadmiar gazu będzie miał ujście na tym etapie. Tak przygotowany słoik odstaw w ciepłe miejsce na 24-36 godzin. Nie wystawiaj go jednak bezpośrednio na słońce – blat kuchenny powinien być idealnym miejscem.
Uwaga! Jeżeli SCOBY będzie na tym etapie zostawać w wodzie z cukrem na dłużej niż 48 godzin, zacznie się degradować i robić mocno drożdżowe – to nie jest korzystne.
Instrukcja na kefir wodny – kolejne kroki
- Przygotuj szklaną butelkę z mechanicznym korkiem, do której wrzucisz ulubione zioła, przyprawy czy owoce, które nadadzą smak Twojemu kefirowi. Polecamy eksperymenty z jaśminem, hibiskusem, miętą czy sokiem z cytrusów.
- Gotową wodę kefirową z dużego słoika, przecedź przez sitko do innego szklanego naczynia. Co zrobić ze SCOBY? Przeczytaj nasz artykuł: Przechowywanie i odżywianie SCOBY.
- Wodę kefirową przelej teraz do przygotowanej wcześniej butelki z wkładem aromatyzującym. Zamknij butelkę i odstaw ją w ciepłe i niebezpośrednio nasłonecznione miejsce. Blat kuchenny ponownie powinien być w porządku.
- Mniej więcej co 24 godziny sprawdzaj ilość gazu w butelce, otwierając korek. Bąbelków powinno być już bardzo dużo po 48-72 godzinach (w zależności od tego ile cukru zostało użyte do zrobienia wody kefirowej). Wtedy Twój wodny kefir jest gotowy – możesz wstawić go do lodówki i pić, kiedy najdzie Cię ochota.
Gotowe kefiry wodne



Masz ochotę spróbować kefirów wodnych, które przygotowaliśmy we Freście? Frest Mamgo, Frest Rose, Frest Lime i Frest Ginger zamówisz tutaj, na naszej stronie internetowej. Możesz też wygodnie odroczyć swoją płatność – a to dzięki PayPo.