0
Twój koszyk

Jak zrobić kefir wodny?

Szklane butelki na kefir wodny

Dzięki procesowi fermentacji, kefir wodny jest bogaty w pożyteczne bakterie. W tym takie, które wspierają pracę jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Kefir wodny jest również niskokaloryczny i stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które chcą unikać produktów mlecznych, słodkich i sztucznie kolorowych napojów gazowanych oraz napojów alkoholowych. Docenisz go także kiedy lubisz niecodzienne i wytrawne smaki. Co najlepsze, kefir wodny można łatwo przygotować w domu, korzystając z kilku prostych składników. Poniżej znajdziesz szczegółową instrukcję, jak przygotować kefir wodny.

Jak się robi kefir wodny?

Zacznijmy od początku. Co przyda Ci się do przygotowania własnego kefiru wodnego? Przygotuj:

  • sitko
  • duży szklany słoik z nakrętką*
  • szklanka butelka z zamknięciem
  • SCOBY (tutaj kupisz zdrowe i dobrze rozmnażające się ziarna: SCOBY.DO)
  • słoiczek na SCOBY
  • szklane naczynie
  • gaza lub *nakrętka na słoik z małą dziurką
  • dodatkowo: zioła, suszone owoce, jadalne kwiaty

Przygotowanie kefiru wodnego krok po kroku

  1. Porcję SCOBY przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
  1. Przygotuj wodę z wybranym cukrem. Ważne, aby był to cukier nierafinowany, np. trzcinowy lub kokosowy. Na każde 100ml wody użyj 5-10g wybranego cukru;

Osobiście polecamy użyć 5g cukru na każde 100ml wody. Po kilku dniach prawie cały cukier zostanie wykorzystany przez mikroorganizmy, dzięki czemu przygotowany kefir wodny będzie posiadał niską zawartość cukru.

Słoik ze SCOBY - kryształy japońskie i ziarna kefiru wodnego
  1. Przepłukane SCOBY przełóż do dużego słoika i zalej wodą z cukrem. Dobre proporcje SCOBY do wody z cukrem to od 1:20 do 1:10. Na 50g SCOBY użyj więc od 500 do 1000ml wody z cukrem.
  2. Słoik przykryj gazą lub nakrętką z małą dziurką. Dzięki temu nadmiar gazu będzie miał ujście na tym etapie. Tak przygotowany słoik odstaw w ciepłe miejsce na 24-36 godzin. Nie wystawiaj go jednak bezpośrednio na słońce – blat kuchenny powinien być idealnym miejscem.

Uwaga! Jeżeli SCOBY będzie na tym etapie zostawać w wodzie z cukrem na dłużej niż 48 godzin, zacznie się degradować i robić mocno drożdżowe – to nie jest korzystne.

Instrukcja na kefir wodny – kolejne kroki

  1. Przygotuj szklaną butelkę z mechanicznym korkiem, do której wrzucisz ulubione zioła, przyprawy czy owoce, które nadadzą smak Twojemu kefirowi. Polecamy eksperymenty z jaśminem, hibiskusem, miętą czy sokiem z cytrusów.
  2. Gotową wodę kefirową z dużego słoika, przecedź przez sitko do innego szklanego naczynia. Co zrobić ze SCOBY? Przeczytaj nasz artykuł: Przechowywanie i odżywianie SCOBY.
  3. Wodę kefirową przelej teraz do przygotowanej wcześniej butelki z wkładem aromatyzującym. Zamknij butelkę i odstaw ją w ciepłe i niebezpośrednio nasłonecznione miejsce. Blat kuchenny ponownie powinien być w porządku.
  4. Mniej więcej co 24 godziny sprawdzaj ilość gazu w butelce, otwierając korek. Bąbelków powinno być już bardzo dużo po 48-72 godzinach (w zależności od tego ile cukru zostało użyte do zrobienia wody kefirowej). Wtedy Twój wodny kefir jest gotowy – możesz wstawić go do lodówki i pić, kiedy najdzie Cię ochota.

Gotowe kefiry wodne

Masz ochotę spróbować kefirów wodnych, które przygotowaliśmy we Freście? Frest MamgoFrest RoseFrest Lime i Frest Ginger zamówisz tutaj, na naszej stronie internetowej. Możesz też wygodnie odroczyć swoją płatność – a to dzięki PayPo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *