Czasy się zmieniają. Zaczynamy świadomie ograniczać spożycie alkoholu i częściej wybieramy trzeźwość, nie tylko na co dzień. Robimy to także podczas okazji, które w Polsce od zawsze kojarzyły się z alkoholem. Urodziny, wesela, święta, jubileusze – to momenty, które tradycyjnie świętowano przy przysłowiowym kieliszku wina czy toastem z szampanem. Przysłowiowym, bo nie ma co ukrywać, – na jednym kieliszku zwykle się nie kończyło. Odejście od alkoholu, ograniczenie jego ilości i stawianie zamiast tego na napoje bezalkoholowe napojów staje się wyrazem nowego podejścia do życia, w którym zdrowie, dobre samopoczucie i autentyczne relacje z bliskimi są ważniejsze.
Co to jest „nolo”?
Trend nolo, znany także jako „no-low” (od angielskich słów „no alcohol” – bez alkoholu i „low alcohol” – o niskiej zawartości alkoholu), to globalny ruch w stylu życia, który zachęca do ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze spożycia alkoholu (a w zamian za to – wybieranie napojów takich jak napoje bezalkoholowe). Jego popularność rośnie w tempie, które jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. Obecnie napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe mają zatem coraz większy udział w rynku.
Na czym polega trend nolo?
Trend nolo opiera się na filozofii czerpania przyjemności z życia bez alkoholu lub z jego minimalną ilością. Zamiast tradycyjnych alkoholi, takich jak piwo, wino czy koktajle, osoby zainteresowane nolo wybierają napoje bezalkoholowe (wina bezalkoholowe, piwa bezalkoholowe, drinki bezalkoholowe/mocktaile) a nawet fermentowane napoje. Trend ten promuje zdrowie fizyczne i psychiczne, dążenie do równowagi oraz świadome wybory konsumpcyjne. Napoje bez alkoholu i o niskiej zawartości alkoholu nie tylko pozwalają uniknąć jego negatywnych skutków, ale także mogą oferować nowe doświadczenia smakowe i zdrowotne korzyści.
Skąd się wziął trend nolo?
W zasadzie wywodzi się ze zmieniających się preferencji konsumentów, którzy coraz bardziej cenią zdrowy styl życia, dbają o dobrostan psychiczny i częściej wybierają napoje bezalkoholowe. Ruch ten rozwinął się na początku XXI wieku. Jednak ogromny wzrost popularności przypadł na ostatnie lata, głównie za sprawą rosnącej świadomości zdrowotnej, a także zmian kulturowych i społecznych:

Od 2018 do 2023 roku sprzedaż napojów bezalkoholowych i niskoalkoholowych wzrosła ponad dwukrotnie, a wolumen sprzedaży zwiększył się o 88,6%. To oznacza, że popularność i konsumpcja takich napojów znacząco się zwiększyły. Więcej osób kupuje i pije te napoje, mimo że mogą mieć różne ceny. Taki wzrost wolumenu sugeruje, że rośnie liczba konsumentów poszukujących alternatyw dla alkoholu.
Mniej lub brak alkoholu – napoje bezalkoholowe
Współczesne społeczeństwo – zwłaszcza jego młodsza część – coraz bardziej docenia wartości takie jak zdrowie, autentyczne relacje, a także życie w zgodzie ze sobą i swoimi potrzebami. Ponadto, w miarę jak rozmowy na temat zdrowia psychicznego stają się coraz częstsze, ludzie coraz bardziej otwarcie rozmawiają o swoim związku z alkoholem. I przyjmują bardziej świadome podejście do jego spożycia – albo ograniczają jego ilość albo stawiają na napoje bezalkoholowe.
Szkodliwość alkoholu
W literaturze naukowej opisano liczne ostre i długotrwałe szkodliwe skutki spożywania alkoholu. Ostre skutki spożycia alkoholu obejmują w szczególności zauważalny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, w tym senność, niewyraźną mowę, słabą ocenę sytuacji, irracjonalne zachowanie, euforię oraz zmniejszone zdolności sensoryczne i motoryczne. Inne ostre skutki to podrażnienie błony śluzowej żołądka i zahamowanie kurczliwości mięśnia sercowego, a także zahamowanie funkcji hormonu antydiuretycznego. Do czego prowadzi takie zahamowanie? Przede wszystkim do zwiększonej diurezy (w skrócie wytwarzanie i wydalanie moczu) i towarzyszącego jej odwodnienia. Ale na ostrych skutkach alkoholu się nie kończy. Do długoterminowych skutków spożywania alkoholu i jego dużych ilości należą uszkodzenia wątroby, nowotwory, uzależnienie od alkoholu, utrata pamięci, problemy z gospodarką lipidową, kardiomiopatia czy niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego.

Nie można zapominać również o kaloryczności. Na pewno nie raz zastanawiałe/aś się ile kalorii ma piwo albo lampka wina. Dla jasności: kufel jasnego piwa 500 ml to około 250 kcal a lampka wina wytrawnego (150 ml) około 100 kcal. Szacuje się, że 1g alkoholu dostarcza około 7 kcal. Niestety są to wyłącznie puste kalorie. W dodatku, niektóre napoje alkoholowe mogą posiadać także wysoki indeks glikemiczny. Poza tym, przy spożywaniu alkoholu, często towarzyszy nam podjadanie różnego rodzaju przekąsek (bardzo często tłustych i przetworzonych), których kaloryczność ciężko kontrolować. Jeżeli takie sytuacje się powtarzają, możemy niestety zapracować sobie na dodatkowe kilogramy.
Korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia alkoholu

Rezygnacja ze spożywania alkoholu lub jego ograniczenie, może z pewnością przełożyć się na utrzymanie zdrowego serca, wspierać układ odpornościowy oraz poprawiać jakość snu. Warto również pamiętać o korzyściach dla zdrowia psychicznego. Zmniejszenie spożycia alkoholu pozwala na większą kontrolę nad emocjami i lepsze radzenie sobie ze stresem. Krótko mówiąc: mniej alkoholu, więcej życia. Można powiedzieć, że jest to podejście które stawia na pierwszym miejscu jakość życia i autentyczne relacje międzyludzkie. Ludzie zaczynają dostrzegać, że ograniczenie alkoholu nie oznacza rezygnacji z przyjemności, a wręcz przeciwnie – pozwala na ich pełniejsze przeżywanie.
Napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe
Dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem trunków, ale preferują brak alkoholu, dostępne są rozmaite opcje. Od klasycznych win po piwa bezalkoholowe oraz ekskluzywne napoje, takie jak bezalkoholowe prosecco czy wytrawne i półwytrawne wina bezalkoholowe.
Wina bezalkoholowe i piwa bezalkoholowe
Coraz częściej na przyjęciach i spotkaniach przyjaciółmi można zobaczyć np. wino bezalkoholowe 0%. Pozwala ono na delektowanie się smakiem klasycznego trunku bez skutków ubocznych alkoholu. Dodatkowo, wina bezalkoholowe stanowią świetną opcję na oficjalne okazje – na rynku znajdziemy wina wytrawne bezalkoholowe, które smakiem przypominają klasyczne trunki. Dzięki rozwojowi technik, takich jak produkcja wina bezalkoholowego, uzyskuje się wytrawne i musujące opcje bez alkoholu, które smakują autentycznie i są coraz bardziej cenione. Nie tylko miłośnicy wina znajdą coś dla siebie – piwo bezalkoholowe jest równie popularne.
Mocktaile
Mocktaile to kompozycje napojów, które naśladują klasyczne drinki, ale nie posiadają alkoholu, dzięki czemu świetnie nadają się na imprezy, spotkania rodzinne i różne przyjęcia. Można je serwować z rozmaitymi dodatkami – owocami, ziołami czy lodem, dzięki czemu stają się wyjątkowo atrakcyjne wizualnie i smaczne. Wśród obecnie najpopularniejszych mocktaili znajdziemy wariacje na bazie bezalkoholowego prosecco. Drinki takie jak Aperol Spritz, Hugo Spritz czy Mimosa, zamiast klasycznego szampana zawierają bezalkoholowe wina musujące. Fani bardziej wytrawnych smaków mogą spróbować Virgin Mojito, które zamiast rumu może zawierać.. kefir wodny.
Kefiry wodne jako zdrowa alternatywa

Kefiry wodne to kolejne bardzo dobre zamienniki dla alkoholu. Wodne kefiry to napoje fermentowane, których bazą jest woda, cukier oraz ziarna kefirowe SCOBY. Dostarczają organizmowi probiotyków, są bogate w witaminy z grupy B oraz flawonoidy. Probiotyki w nich zawarte, wspierają zdrowie jelit, a także poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Co prawda, kefir wodny może zawierać niską zawartość alkoholu. Zwykle wartość ta nie przekracza jednak 0,8% i związana jest z naturalnym procesem fermentacji, podczas której wodny kefir powstaje. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, to tutaj przeczytasz o tym czym jest kefir wodny oraz poznasz powody, dla których warto wodny kefir pić.
Pij. Ale na zdrowie
Ograniczenie alkoholu to nie tylko trend, ale styl życia, który promuje zdrowie i pełniejsze życie. Kefiry wodne doskonale wpisują się w tę filozofię, oferując napój, który jest zarówno smaczny, jak i pełen korzyści dla zdrowia.
Część zespołu Frest to dietetycy, którzy dbają o rzetelność informacji merytorycznych zawartych w tym artykule:
Food Quality and Preference 2024; 117: 105163.
Nutrients 2022, 14(18), 3873.
Drugs: Education, Prevention and Policy 2024, 1–13.
Heliyon. 2024; 10(13): e33501.
Food Chemistry X 2023; 18: 100683.
Materiały zdjęciowe: unsplash.com