Jeśli szukasz prostego i zdrowego przepisu na pyszny koktajl, który łączy delikatną słodycz banana z kremowym smakiem migdałów, ten przepis jest dla Ciebie! Dodaj kryształki japońskie, czyli ziarna kefiru wodnego i zrób sobie koktajl, który nie tylko smakuje, ale też dostarcza probiotyków wspierających Twoją mikrobiotę jelitową.
Składniki na koktajl bananowo-migdałowy (2 porcje):

- 2 średnio dojrzałe banany
- 1 łyżka masła migdałowego 100% lub 20g płatków migdałowych
- 2 szklanki napoju migdałowego
- 2 łyżki kryształków japońskich SCOBY.DO
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- Kostki lodu (opcjonalnie, jeśli lubisz schłodzone koktajle)
Przygotowanie koktajlu
- Jeżeli używasz płatków migdałowych zamiast masła migdałowego, zmiksuj płatki na proszek.
- Do blendera dodaj kryształki kefiru wodnego, banana, mleko migdałowe, masło migdałowe lub zmielone płatki migdałowe, cynamon oraz ewentualnie miód lub syrop klonowy.
- Blenduj wszystko na gładką, kremową konsystencję. Jeśli wolisz chłodniejszą wersję, dodaj kostki lodu i blenduj jeszcze chwilę.
- Przelej koktajl do szklanek, udekoruj szczyptą cynamonu.
Wartość odżywcza koktajlu bananowo-migdałowego (1 porcja)
Zastanawiasz się ile kalorii będzie miał Twój koktajl bananowo-migdałowy? Wszystko zależy od tego jakie produkty dokładnie wybierzesz (rodzaj masła migdałowego i napoju migdałowego). Poniżej znajdziesz orientacyjne wyliczenia dotyczące zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów w 1 porcji smoothie:
- Kcal: 240
Białko: 4,9g
Tłuszcz: 8,2g
Węglowodany: 35,7g
Banany i migdały – składniki odżywcze

Banany to doskonałe źródło potasu, który wspiera pracę serca i układu nerwowego. Zawierają także witaminę B6, wspomagającą produkcję serotoniny – hormonu szczęścia, a także błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości.
Migdały dostarczają cennych tłuszczów nienasyconych, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Są też bogate w witaminę E, która działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo znajdziesz w nich magnez i wapń, a te – wzmacniają kości oraz układ nerwowy.

Dlaczego warto dodać ziarna kefiru wodnego?
Ziarna kefiru wodnego, czyli algi lub kryształki japońskie to prawdziwy superfood! Dzięki nim kefir wodny staje się źródłem probiotyków, witamin z grupy B, aminokwasów i naturalnych enzymów. Regularne spożywanie napojów na ich bazie wspiera układ trawienny, odporność oraz ogólne samopoczucie. Nie martw się – kryształki japońskie nie zmienią smaku Twojego smoothie. Więcej o ziarnach kefiru wodnego przeczytasz tutaj: SCOBY – wszystko, co o tym wiemy.

Przechowywanie krzyształków japońskich
Zamówiłe/aś słoiczek kryształków japońskich SCOBY.DO i nie wiesz jak je przechowywać? Przygotowaliśmy materiał, który pomoże Ci zrozumieć nie tylko jak odpowiednio przechowywać kryształki japońskie, ale także jak je odżywiać. Przeczytaj nasz wpis: Przechowywanie i odżywianie SCOBY.
Pij! Na zdrowie 🙂
Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: pixabay.com, unsplash.com