Mamy już 2025 rok, a świat zmienia się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Zmienia się też nasze podejście do jedzenia. Preferujemy zdrowe jedzenie. Jemy coraz bardziej świadomie, częściej wybierając lekkie i roślinne produkty. Popularność zdobywają również funkcjonalne napoje, które stanowią nie tylko orzeźwiającą alternatywę dla gazowanych napojów, ale także wspierają zdrowie jelit. W tej kategorii króluje kombucha, ale coraz większą popularność zyskują też kefiry wodne. Oprócz tego zwracamy większą uwagę na jakość produktów, ich pochodzenie oraz wpływ na środowisko naturalne.
Lekkie i zdrowe jedzenie – trend, który rośnie
Coraz częściej szukamy sposobów na poprawę samopoczucia poprzez dietę. To dlatego w 2025 roku dominować będzie jedzenie łatwo strawne, bogate w warzywa, probiotyki i naturalne składniki. Fast food traci na znaczeniu, a w jego miejsce wchodzą zdrowe alternatywy. Dietetycy zwracaj a na to uwagę nie od dziś – zbilansowana dieta oparta na naturalnych składnikach pomaga nie tylko zachować zdrowie fizyczne, ale także poprawia samopoczucie psychiczne i poziom energii w ciągu dnia. Po prostu czujemy się lepiej!
Roślinna rewolucja – dieta fleksitariańska

Dieta oparta na produktach roślinnych to nie tylko moda, ale sposób na poprawę zdrowia i kondycji planety. Weganizm i fleksitarianizm bardzo szybko zyskują na swojej popularności. Również coraz więcej restauracji i producentów żywności oferuje nowe, kreatywne rozwiązania, które sprawiają, że dieta roślinna staje się smaczna i dostępna dla każdego. I wcale nie jest taka jałowa i „trawiasta”, za jaką przez większość czasu była uważana. Dużą częścią sukcesu w daniach roślinnych są niewątpliwie przyprawy. Odpowiednio dobrane, pomagają wydobyć głębię smaku w każdym daniu.
Napoje funkcjonalne – zdrowie w płynie
Wzrasta zainteresowanie napojami, które dostarczają organizmowi dodatkowych korzyści zdrowotnych. Czyli tzw. napojami funkcjonalnymi. Poza klasycznymi napojami roślinnymi, takimi jak mleko owsiane czy sojowe, popularność zyskują napoje fermentowane. Produkty takie jak kefiry wodne czy kombucha zawierają żywe kultury bakterii, wspierające florę bakteryjną jelit. W 2025 roku konsumenci będziemy więc po napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale realnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Napoje z żywymi kulturami bakterii, napoje z grzybami i adaptogenami czy napoje z elektrolitami będą częstymi gośćmi naszych domów.
Kefiry wodne – więcej życia w każdym łyku
Kefiry wodne to jeden z najszybciej rozwijających się trendów w kategorii napojów funkcjonalnych, fermentowanych. I nic dziwnego – są bogate w żywe kultury bakterii, które wspierają trawienie i układ odpornościowy. Jako Frest przykładamy do tego rękę. Receptury naszych kefirów wodnych dopracowaliśmy do perfekcji, dlatego możesz cieszyć się głębokim smakiem i wieloma korzyściami zdrowotnymi. Na standardowych kefirach wodnych się nie zatrzymujemy. Niedawno stworzyliśmy absolutną nowość na rynku napojów funkcjonalnych czyli kefir wodny z elektrolitami.

Frest electrolife elektrolity bez cukru, które sprawdzą się nie tylko w czasie upałów, ale też na co dzień, jako napój nawadniający. Są także bardzo dobrą opcją dla osób stosujących diety niskowęglowodanowe, np. low-carb czy keto. W jednej puszce 330 ml znajduje się 150mg magnezu, 300mg potasu, 200mg wapnia i 100mg sodu. A wszystko to dopełnia orzeźwiający miętowo-limonkowy smak.
Kefiry wodne jako alternatywa dla alkoholu
Kefiry wodne z powodzeniem znajdą swoje zastosowanie jako alternatywa dla alkoholu. Jeżeli planujesz ograniczać spożywanie alkoholu albo poszukujesz innych ciekawych bezalkoholowych napojów, kefiry wodne bardzo dobrze odpowiedzą na tę potrzebę. Są naturalnie musujące, posiadają wyraźne smaki i mogą być bazą do różnych mocktajli.

Zastanawiasz się jakie korzyści zyskasz, ograniczając spożycie alkoholu? Sprawdź nasz wpis: Mniej alkoholu, więcej życia.
Kombucha, kwas chlebowy i inne fermentowane napoje
Kombucha, kwas chlebowy i inne tradycyjne napoje fermentowane także powracają do łask. Ich regularne spożywanie pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej i wspiera odporność organizmu. W 2025 roku fermentowane napoje będą dostępne w coraz większej liczbie wariantów smakowych, dostosowanych do różnych gustów i preferencji konsumentów.

A tutaj poczytasz więcej na temat tego czym różni się kombucha od kefiru wodnego. Sprawdź nasz wpis: Kombucha vs kefir wodny.
Dieta bogata w błonnik – klucz do zdrowia jelit
Coraz większą wagę przykładamy do zdrowia jelit. Błonnik i fermentowane produkty, takie jak kefiry wodne, odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowej mikroflory. Regularne spożywanie błonnika poprawia trawienie, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i redukuje ryzyko wielu chorób. Dodatkowo dieta bogata w błonnik wspomaga detoksykację organizmu i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Zastanawiasz się jakie mogą być najlepsze źródła błonnika w diecie?
- Produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, kasza gryczana, quinoa.
- Warzywa – marchew, brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, buraki.
- Owoce – jabłka, gruszki, maliny, jagody, śliwki, banany.
- Rośliny strączkowe – ciecierzyca, soczewica, fasola, groch.
- Orzechy i nasiona – migdały, siemię lniane, chia, pestki dyni, słonecznika.
- Suszone owoce – śliwki, morele, figi, daktyle.
Dla lepszego życia
Rok 2025 przynosi nowe podejście do odżywiania. Jedzenie staje się zdrowsze, bardziej roślinne i funkcjonalne. Kefiry wodne i inne fermentowane napoje stają się ważnym elementem diety nas – świadomych konsumentów. A to dlatego, że coraz częściej kierujemy się zasadą „jemy dla zdrowia”, a producenci żywności dostosowują się do naszych zmieniających się potrzeb.
Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: pixabay.com, unsplash.com