Zastanawiasz się jak zrobić koktajl, za który podziękują Ci Twoje jelita, ale nie chcesz dodawać tam żadnych produktów mlecznych? Mamy na to świetny sposób. Wystarczy, że do swojego koktajlu dodasz ziarna SCOBY. Te same, których używasz, jeżeli robisz swój własny kefir wodny. Stwórz sobie koktajl, który zadba o zdrowie Twoich jelit i nie będzie zawierał laktozy!
Składniki na koktajl ze szpinakiem i SCOBY (2 porcje):

- 4 garście świeżego szpinaku
- 1 średnio dojrzały banan
- 100 ml soku ananasowego 100%
- Odrobina natki pietruszki
- 2 łyżki kryształków japońskich SCOBY.DO od Frest
- Woda niegazowana – do rozrzedzenia konsy.stencji
- Sok z cytryny albo limonki
Przygotowanie koktajlu
- Umyj szpinak i natkę pietruszki pod bieżącą wodą. Przed umieszczeniem go w blenderze, możesz go wcześniej posiekać na mniejsze części.
- Do blendera dodaj SCOBY, banana, sok ananasowy, natkę pietruszki, sok z cytryny lub limonki i odrobinę wody.
- Blenduj wszystko na gładkie smoothie. Jeżeli widzisz, że niezbędna jest większa ilość wody – dodaj ją. I już! Najszybszy, zdrowy i probiotyczny koktajl gotowy.
Dlaczego warto dodać SCOBY – ziarna kefiru wodnego?
Dzięki ziarnom kefiru wodnego, Twój koktajl staje się źródłem żywych kultur bakterii, witamin z grupy B, aminokwasów i naturalnych enzymów. Nie martw się – kryształki japońskie nie zmienią smaku Twojego koktajlu. Chcesz wiedzieć więcej o kryształkach kefiru wodnego? Przeczytaj nasz wpis: SCOBY – wszystko, co o tym wiemy.

Przechowywanie krzyształków japońskich
Jeżeli zamówiłe/aś nasze ziarna i zastanawiasz się jak odpowiednio je przechowywać, przygotowaliśmy materiał, który Ci w tym pomoże. W poniższym wpisie dowiesz się także jak odżywiać ziarna kefiru wodnego. Przejdź do wpisu: Przechowywanie i odżywianie SCOBY.
Pij! Na zdrowie 🙂
Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: pixabay.com, unsplash.com