0
Twój koszyk

Smoothie bowl ze SCOBY

Miseczka smoothie bowl z borówkami i scoby czyli ziarnami kefiru wodnego

Zdrowy, odżywczy i z pewnością niebanalny pomysł na śniadanie. Albo na przekąskę – wszystko zależy od Twojego zapotrzebowania na energię w ciągu dnia. Dziś proponujemy Ci smoothie bowl z dodatkiem ziaren SCOBY. Dodasz je bez żadnej trudności a Twój bowl zyska żywe kultury bakterii. Bez zmiany smaku!

SCOBY – dlaczego warto je dodać do smoothie?

SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) to żywe kultury bakterii i drożdży, znane głównie z fermentacji kefiru wodnego. Dzięki nim, w zaciszu domowym możesz stworzyć swój własny kefir wodny. Na tym jednak ich obszar zastosowania się nie kończy. Można je spożywać jako dodatek do codziennych smoothie, chłodnych owsianek albo tzw. smoothie bowli. Dzięki temu wzbogacisz posiłek w żywe kultury bakterii i inne cenne składniki odżywcze, które mogą wspierać trawienie i odporność.

SCOBY w słoiczkach

SCOBY są znane również jako tibicos, tibi, ziarna kefiru wodnego, ziarna kefiru cukrowego lub kryształy japońskie. Mają wiele nazw wynikających z różnych warunków przechowywania i składników, które mogą wpływać na ich mikrobiologiczny skład. Ich dokładne pochodzenie pozostaje nieznane, choć według pewnego holenderskiego botanika miały zostać przywiezione do Europy przez brytyjskich żołnierzy wracających z wojny krymskiej w 1855 roku. Ale teoria ta jest jednak traktowana jako mit.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat ziaren kefiru wodnego, sprawdź nasz wpis: SCOBY – wszystko co o nim wiemy.

Smoothie bowl ze SCOBY – składniki:

Smoothie:
  • 3 łyżki ziaren kefiru wodnego SCOBY
  • 1 szklanka mrożonych borówek lub jagód
  • 1 dojrzały banan (dla naturalnej słodyczy)
  • ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego lub owsianego)
Dodatki:
  • ½ brzoskwini lub ½ banana (pokrojone w plasterki)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • Garść świeżych lub mrożonych borówek
  • 1 łyżka płatków migdałowych lub płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj smoothie – do blendera dodaj ziarna kefiru wodnego, mrożone borówki, banana i mleko roślinne. Miksuj na gładką konsystencję.
  2. Przelej do miski – przelej smoothie do miski.
  3. Dodaj toppingi – udekoruj plasterkami brzoskwini lub banana, orzechami włoskimi, nasionami chia, świeżymi borówkami oraz płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
  4. Gotowe. Masz porządne smoothie bowl z żywymi kulturami bakterii 🙂

Gdzie kupić ziarna na kefir wodny?

Jeżeli poszukujesz zdrowych i dobrze rozmnażających się ziaren kefiru wodnego, znajdziesz je w naszym sklepie FrestWater. Nasze SCOBY.DO to powstałe rzemieślniczo ziarna wysokiej jakości, które świetnie nadają się do przygotowania zdrowych napojów probiotycznych, w tym smoothie i smoothie bowli. Opakowanie 70g kosztuje od 49,90 zł, a przy zamówieniu powyżej 200 zł – masz darmową dostawę.

SCOBY kefiru wodnego czyli ziarna kefiru wodnego

Część zespołu Frest to dietetycy, którzy dbają o rzetelność informacji merytorycznych zawartych w tym artykule:
World Journal of Microbiology and Biotechnology 1989; 5(2): 223–38. doi:10.1007/BF01741847
Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: pixabay.comunsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *