Orange espresso, czyli połączenie kawy i soku pomarańczowego, zdobyło popularność wśród miłośników nieoczywistych smaków. Ale co powiesz na coś bardziej orzeźwiającego, z nutą pikantnego imbiru i cytrusową świeżością? Ginger espresso z kefirem wodnym Frest Ginger to idealna alternatywa. Nie będziemy tu skromni! Łączy naturalną fermentację, probiotyczne właściwości i wyjątkowy smak.
Zamiast orange espresso – kawa imbirowa
Przygotowanie ginger espresso jest banalnie proste i zajmuje dosłownie chwilę. Potrzebujesz tylko kilku składników, a efekt zaskoczy Cię swoją świeżością i zbalansowanym smakiem.
Przepis na ginger espresso

Składniki:
- 1-2 shoty espresso (w zależności od tego
jak mocną kawę lubisz) - 200 ml kefiru wodnego Frest Ginger
- Kostki lodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Zaparz espresso – jeśli masz ekspres, przygotuj klasyczne espresso. Jeśli nie, możesz użyć cold brew coffee dla delikatniejszego smaku.
- Wlej Frest Ginger do wysokiej szklanki z lodem, zostawiając trochę miejsca na kawę. To co zostanie w puszce, polecamy Ci dopić 🙂 Nie pożałujesz.
- Dodaj espresso – wlej je powoli, aby uzyskać efekt warstwowego napoju.
GO TO WE. Szybkie, pyszne, orzeźwiające i dodające energii dzięki kawie.
Nie mam ekspresu – jak zrobię ginger espresso?
Ekspres w domu to duże ułatwienie – z jego pomocą najszybciej przygotujesz swoje espresso. Co jednak zrobić, kiedy nie jesteś szczęśliwym posiadaczem lub szczęśliwą posiadaczką maszyny do kawy w domu? Oto kilka alternatyw:

Chemex
Chemex to świetna alternatywa dla ekspresu, pozwala na uzyskanie klarownej, aromatycznej kawy.
French press
French press, czyli popularna kawiarka tłokowa, to kolejna metoda na domowe espresso.


AeroPress
AeroPress działa podobnie do ekspresu ciśnieniowego, ale bez prądu!
Zamiast espresso – cold brew coffee
Jeżeli poprzednie opcje nie są dla Ciebie, zamiast espresso, możesz połączyć Frest Ginger z cold brew coffee – w tym przypadku użyj 50-100 ml tak przygotowanego naparu. To macerowana kawa, czyli parzona na zimno, która wyróżnia się łagodnym smakiem, niską kwasowością i naturalną słodyczą. Przygotowanie jej w domu jest raczej proste, ale wymaga cierpliwości. Jak przygotować dobre cold brew? I czy rodzaj ziaren kawy ma znaczenie? Według baristów, niezależnie od użytej kawy, można uzyskać podobny efekt. Czyli napar o delikatnym, wręcz lekko czekoladowym smaku. Generalnie najlepiej użyć kawy ziarnistej, którą zmielisz na gruboziarnisty piasek. To na co jeszcze warto zwrócić uwagę to rodzaj wody. Najlepiej użyć wody przeflitrowanej.

Składniki na cold brew coffee:
- jasno palona kawa 40 g
- woda 420 ml
- kostki lodu
Potrzebujesz:
- szklany dzbanek, słoik lub
karafka z zamknięciem - filtr do kawy, gaza lub sitko
- łyżka do mieszania
Przygotowanie cold brew coffee krok po kroku:
Połącz kawę z wodą
Wsyp kawę do dzbanka lub słoika, a następnie zalej zimną
filtrowaną wodą. Proporcja to około 1:10 (np. 100 g kawy na 1 litr wody).
Delikatnie wymieszaj
Upewnij się, że cała kawa jest zwilżona wodą. Nie mieszaj
zbyt energicznie – wystarczy kilka obrotów łyżką.
Zostaw na 12-24 godziny
Przykryj naczynie i umieść je w lodówce lub zostaw w temperaturze pokojowej
na minimum 12 godzin (najlepiej około 18-24 godzin dla głębszego smaku).
Przefiltruj napar
Po upływie odpowiedniego czasu odcedź kawę, używając filtra papierowego,
gazy lub sitka o drobnych oczkach. Napój powinien być klarowny i pozbawiony fusów.
Ciesz się pyszną kawą
Cold brew najlepiej smakuje schłodzone, podawane z kostkami lodu.
Możesz dodać mleko, syrop klonowy, wanilię lub inne dodatki według własnych upodobań.
Tak przygotowane cold brew coffee możesz przechowywać w lodówce przez 24 godziny. A jeżeli zniechęca Cię ponad 12 godzinne „parzenie” kawy, mamy dla Ciebie pro tipa. Możesz dokonać tzw. preinfuzji. Ten krok to wstępne zalanie zmielonej kawy małą ilością gorącej wody. Nie tylko wzmocni ona czas kawy, ale skróci także czas samej maceracji nawet do 7 godzin.
Kefiry wodne Frest
Chcesz wypróbować inne smaki kefirów wodnych Frest? Na Frest Water znajdziesz także Frest Lime o smaku limonki, Frest Mamgo o smaku mango i Frest electrolife – pierwsze w Polsce połączenie elektrolitów i żywych kultur bakterii. Smak? Limonka z miętą. Niepasteryzowane, bez cukru i laktozy, keto & vegan friendly. Znajdź swój ulubiony water kefir 🙂



Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: unsplash.com