Chia to nasiona określane miane superfood. Nic więc dziwnego, że pudding chia jest tak bardzo odżywczym posiłkiem. Kiedy dodasz do niego ziarna kefiru wodnego – znajdą się w nim także żywe kultury bakterii. Niezwykle cenne dla jelit.
Przepis na probiotyczny pudding chia ze SCOBY
Jego przygotowanie jest banalnie proste, lista składników jest bardzo krótka. Jedyne czego potrzebujesz to czas – pudding chia wychodzi najlepiej kiedy spędzi w lodówce całą noc.

Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego: kokosowego lub owsianego)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Garść malin (lub innych owoców: borówki, truskawki, mango)
- 1 łyżka posiekanych orzechów pekan (możesz też wybrać migdały, orzechy włoskie albo pistacje)
- 1 łyżka ziaren SCOBY od Frest
Sposób przygotowania:
- Zalej nasiona chia mlekiem roślinnym – wlej napój do miski lub słoika, dodaj nasiona i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj miód lub syrop klonowy – dla naturalnej słodyczy i dodatkowych wartości odżywczych.
- Mieszaj energicznie przez około 2 minuty, dzięki temu unikniesz grudek i równomiernie rozprowadzisz nasiona.
- Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) – nasiona chia napęcznieją, tworząc kremową konsystencję puddingu.
- Dodaj SCOBY, owoce i orzechy przed podaniem – do gotowego puddingu dodaj łyżkę ziaren kefiru wodnego SCOBY i bardzo delikatnie wymieszaj. Całość udekoruj pudding świeżymi malinami, borówkami lub innymi ulubionymi owocami oraz posyp wybranymi orzechami, które nadadzą chrupkości.
Wartość odżywcza puddingu chia
Ile białka, tłuszczu i węglowodanów dostarcza taki pudding? Wszystko zależy od tego jakie produkty dokładnie wybierzesz (rodzaj napoju roślinnego, owoce na wierzch), dlatego jeżeli pilnujesz wartości kalorycznej swojej diety, skorzystaj z aplikacji, by wyliczyć dokładne wartości. Poniżej znajdziesz orientacyjne wyliczenia dotyczące zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów w 1 porcji puddingu ze SCOBY przy użyciu 1:1 składników z przepisu:
- Kcal: 420
Białko: 8,4g
Tłuszcz: 22,6g
Węglowodany: 44,8g
Czy mogę jeść ziarna kefiru wodnego SCOBY?

Jak najbardziej. I zdecydowanie warto. Ziarna kefiru wodnego, nazywane także kryształkami japońskimi, to prawdziwa bomba żywych kultur bakterii. Są one symbiotycznym zespołem bakterii i drożdży, które w naturalny sposób wspierają procesy fermentacyjne. Dzięki nim można przygotować domowe napoje fermentowane, bogate w żywe kultury bakterii, enzymy i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie produktów zawierających te ziarna wspiera więc trawienie, odporność i ogólne samopoczucie. Co ważne, same kryształki nie mają intensywnego smaku, dlatego nie wpłyną na smak Twojego puddingu. Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź nasz artykuł: SCOBY – wszystko, co musisz wiedzieć!
Część zespołu Frest to dietetycy, którzy dbają o rzetelność informacji merytorycznych zawartych w tym artykule:
World Journal of Microbiology and Biotechnology 1989; 5(2): 223–38. doi:10.1007/BF01741847
Zdjęcia produktowe: Wojciech Krosnowski
Materiały zdjęciowe: pixabay.com, unsplash.com